BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, June 29, 2010

Setelah sekian lama...


Paprik kuning

Ikan bakar

Salamualaik!
syukur ke hadrat Allah kerana masih bagi peluang utk terus bernafas dan mengharungi samudra kehidupan di bumi Allah ni..setelah sekian lama berdiam dek kerana kesibukan kelas dan komitmen2 lain yg lebih aula..maka tak sempat lah nk mencoret ape2..minggu ni jarang masak..tapi ade lagi dua resepi yang belum sempat di post..hope this recipe will satisfy all the followers and my lovely friends!

Paprik kuning ni nama yg saya bagi sendiri..ceritanya masa on da way ke Ipoh bersama family k.long..a.syed(abg iparku) and his family members mostly ordered paprik..so i just followed them by othering paprik too..bila sampai je..tgk2 nasi goreng paprik kami warna kuning..at dat particular time mmg nampak pelik..tp di sbbkan sume lapar..jadi makan je la..tapi sedap la plak..

ikan bakar ni plak memang bahan perap kalau buat BBQ kat umah..tak kira la ape yg nak di bakar ni la rempah yang akan saya gunakan..harap2 bermanfaat buat sume..

Let's try these!

Paprik kuning

Ingredients:

sotong,udang (boleh je nak guna ayan n daging tapi don't forget utk pisahkan laut and darat)
sayur(saya guna carrot,kacang panjang,bunga kubis,)
cili
bawang putih dan besar di potong
garam
kunyit
gula
air asam jawa
sos tiram

Step by step:

-mula2,tumis bawang dan cili
-masukkan lauk pauk dan bahan2 lain
-masuk sayur
-sesuaikan rasa
-sedia utk di hidang!mudah kan!

Ikan bakar

Ingredients:

ikan/ayam/sotong
bawang putih dan merah
cili api
belacan
serai
kunyit
cili boh
halia
asam jawa
garam
gula

Step by step:

-tumis sume bahan dan sesuaikan rasa
-sapu pada ikan
-bakar(boleh balut dalam aluminium foil/daun pisang)
-nak wangi boleh letak daun kunyit atau limau purut dalam balutan
-boleh dihidang bersama air asam atau sos kropok lekor!

Semoga post yg sedikit ni boloh di kongsi dengan sahabat2 sekalian..

Nota:cream puff ade recipe tapi orang x bley buat kat sini cos xde oven..i'Allah sempat orang pos k..syg awak! <3<3<3

0 comments: