BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, June 18, 2010

Good combination!


Salam..sobahulkhair~
Alhamdulillah...
hari ni Allah bagi peluang lagi uth hirup udara yg segar ni..Kalo pagi2 ni pegi taman jaya pun best jugak..tgk permandangan indah..subahanallah..=)

Pagi ni pegi amik k.cah kat Putra dia baru balik dari Terengganu..sampai je kat rumah dah masuk subuh dah..terus solat..sementara tunggu cerah tgk2 kat dapur bihun and lauk yg ade udang dan sotong and balance keropok lekor yg balik dari Terengganu last week..

Then...

jadilah bihun goreng seafood and keropok lekor goreng!

Good combination!(bagi orang terengganu laa..hehe)
tapi kira good combination la ikan di makan dgn seafood talah jadi macam semalam..huhu

Walaupun keropok lekor tu just goreng je..tapi saya ade resipinya utk di sharekan di sini..

Bihun goreng seafood

Ingredients:

1 paket bihun
100gm udang
100gm sotong
1/2 cawan cili gilin/cili boh
tomato sauce
bawang putih and merah
1/2 keping besar gula manisan/gula melaka
garam,gula dan bahan perasa secukup rasa(bahan perasa bley guna chicken stock sbb saya x suke guna bahan perisa like ajinomoto and so on..)
sayur ikut kesukaan

Step by step:

-Tumis bawang kisar sampai naik bau and garing..and masukkan cili giling and kacau lagi..
-masukkan sauce and kacau sampai sebati dan pecah minyak..
-masukkan gula melaka,dan kacau lagi...
-masukkan lauk and biarkan seketika..
-masukkan bihun yang dah direndam terlebih dahulu.
-sesuaikan rasa dan pastikan bihun lembut sebelum di matikan apinya..
-sedia utk di hidang

Keropok Lekor

Ingredients:

1 mangkuk isi ikan
1 mangkuk tepung sagu
garam dan bahan perisa

Step by step:
-gaulkan isi ikan hancur dengan tepung sagu dan bahan perisa
-pastikan digaul rata seperti doh
-bentukkan mengikut saiz kesukaan
-boleh di rebus atau di goreng

Nota:mak cik saya punya petua..utk keropok goreng,masukkan 1 genggam bawang kisar utk menaikkan bau dan rasa yg lebih enak.

Sauce keropok lekor

Ingredients:

cuka/air asam jawa
satu keping manisan
1/2 cawan ciliboh/giling
gula dan garam secukup rasa

Step by step:

-satukan semua bahan dan biarkan hingga pekat
-sesuaikan rasa
-ready to be eaten!

Selamat makan pagi!
jumpa lagi!
~ByE~
ilaliqa'.............doakan saya semoga hari ini lebih baik dari semalam..amenn~

5 comments:

hood@sunny said...

salam ziarah, tepung sagu tu kalo ganti dgn tepung lain ok x?

kat mesir ni payah sket nk cari bhn2 cam kat mesia.. tp terliur nk mkn T-T

lovely asiah said...

jazakillah..boleh try pakai potato starch tambah 1 sudu tepung gandum.

hood@sunny said...

okeh~ pencarian potato starch bermula~

ehehe, kalo gne kentang rebus boleh x? haha

lovely asiah said...

mesti la x boleh..huhu

Atiqah Abdullah said...

ape la kak uda ni..wat klako je..
amek la starch kat lab biochem+potato yg sgt murah dari suuk..huhu jadi potato starch =P